Paštaisītas Ziemassvētku dāvanas mīļajiem


Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir mirklis, kad pasaule šķiet mazliet lēnāka, gaismas kļūst siltākas un ikdienas steigai cauri izlaužas kāda īpaša sajūta — vēlme iepriecināt. Mēs rotājam mājas, plānojam tikšanās ar tuvajiem un domājam, kādā veidā šogad pārsteigt savus mīļos. Un aizvien biežāk cilvēki nonāk pie secinājuma: visvērtīgākās dāvanas nav tās, kas spoži spīd zem eglītes, bet gan tās, kas tapušas ar sirds siltumu.

Ēdamās dāvanas pēdējos gados kļuvušas par īstu Ziemassvētku hitu. Tās ir personiskas, skaisti pasniedzamas, praktiskas un bieži vien arī krietni draudzīgākas maciņam. Turklāt pati gatavošana rada īpašu svētku noskaņu — virtuve piepildās ar kanēļa, citrusaugļu, šokolādes vai ceptu riekstu smaržu, un dāvanas top kā mazs mīlestības darbs.

Vēl viena to lielā priekšrocība — ēdamās dāvanas var pielāgot jebkurai gaumei. Kādam patiks aromātiski rieksti vai pikanta eļļa, citam — saldi kārumi, cepumu maisījumi vai Ziemassvētku kakao burciņā. Tās ir dāvanas, kas vienmēr tiek izmantotas, nepaliek putekļos plauktā, un gandrīz neviens neliksies vīlies, saņemot kaut ko garšīgu, skaisti iesaiņotu un personiski gatavotu.

Šajā rakstā apkopotas 10 gardas un pārbaudītas idejas, kas palīdzēs šogad sarūpēt īpašas, sirsnīgas un garšīgas Ziemassvētku dāvanas. Viss ir vienkārši pagatavojams, neprasa milzu ieguldījumus un būs lieliski piemērots gan ģimenei, gan kolēģiem, gan skolotājiem, gan draugiem.

 

  1. Piparkūku garšvielu maisījums skaistā burciņā

Paštaisīts garšvielu mikslis smaržo pēc īstām Ziemassvētku mājām. Burciņai pievieno etiķeti ar dozēšanu — un gatavs!

Sastāvdaļas:

  • 4 tējk. malts kanēlis
  • 2 tējk. malts ingvers
  • 1 tējk. malts kardamons
  • 1 tējk. malts muskatrieksts
  • 1 tējk. maltas krustnagliņas

Kā pagatavot:

Sajauc kopā bļodiņā visas garšvielas, līdz masa ir pilnībā viendabīga. Ber tīrā, sausā burciņā. Tā glabājas 6–12 mēnešus.

 

  1. Karstā kakao maisījums ar mini zefīriņiem

Burciņa ar kakao pulveri, cukuru, šķipsniņu sāls un mini zefīriņiem — ātra, skaista un garšīga dāvana. Ideāla dāvana skolotājiem, kolēģiem vai bērniem.

Sastāvdaļas (burkai ~350–400 ml):

  • 6 ēdk. kakao pulveris (bez cukura)
  • 6 ēdk. cukurs (vai 4 ēdk., ja vēlies mazāk saldu)
  • 4 ēdk. sausais piens
  • 1 šķipsna sāls
  • ½ tējk. vaniļas cukurs (pēc izvēles)
  • Mini zefīriņi (pēc vēlmes — 1 sauja)

Pagatavošana:

  • Bļodā samaisi kakao, cukuru, sauso pienu, sāli un vaniļas cukuru, līdz viss ir vienmērīgs.
  • Ber maisījumu sausā, tīrā burciņā.
  • Pa virsu pieber mini zefīriņus, lai burciņā izskatās skaisti un svinīgi.
  • Aizskrūvē vāku un pievieno etiķeti.
  • Lietošanas instrukcija (ko pielikt klāt kā zīmīti):
  • 2–3 ēdamkarotes maisījuma ieber krūzē, pielej 200 ml karsta piena, samaisa un ļauj zefīriņiem nedaudz izkust.

Variācijas:

Šokolādīgā versija - pievieno 2 ēdk. smalki rīvētas tumšās šokolādes.

Ziemassvētku garšas versija - iemaisi ½ tējk. kanēļa vai ¼ tējk. piparkūku garšvielu.

Krēmīgā versija - cukura vietā ņem 4 ēdk. pūdercukura — maisījums būs maigāks.

 

  1. Cepeškrāsnī grauzdēti rieksti ar garšvielām

Saldi, sāļi vai asāki — izvēle Tava. Medus + kanēlis, rozmarīns + jūras sāls vai čili + brūnais cukurs. Liec dekoratīvā paciņā vai metāla kārbā.

Sastāvdaļas:

  • 300 g riekstu (mandeles, lazdu, pekanrieksti vai miksēti)
  • 1,5 ēdk. medus
  • 1 ēdk. izkausēta sviesta vai eļļas
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 šķipsna sāls

Pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160°C.
  • Bļodā sajauc medu, sviestu/eļļu, kanēli un sāli.
  • Pievieno riekstus un kārtīgi apmaisi, lai tie pilnībā noklājas.
  • Izklāj pannā vienā kārtā.
  • Cep 10–12 minūtes, pa vidu vienreiz apmaisot.
  • Ļauj pilnībā atdzist — tad tie kļūst skaisti kraukšķīgi.

 

  1. Ziemassvētku ievārījums

Ābolu–dzērveņu vai apelsīnu–ingvera ievārījums kļūst par ideālu dāvanu, ko izmantot brokastīs vai pīrāgos.

Ābolu–dzērveņu ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 500 g ābolu (nomizotu, sagrieztu kubiņos)
  • 200 g dzērveņu (svaigas vai saldētas)
  • 200–250 g cukura (pēc gaumes)
  • 100 ml ūdens
  • ½ tējk. kanēļa (pēc izvēles)

Pagatavošana:

  • Katlā liec ābolus, dzērvenes un ūdeni.
  • Karsē uz vidējas uguns ~10 minūtes, līdz āboli sāk mīkstināties.
  • Pievieno cukuru (un kanēli, ja izmanto).
  • Vāri vēl 10–15 minūtes, ik pa brīdim apmaisot, līdz masa sabiezē.
  • Lej sterilizētās burciņās, aizskrūvē un ļauj atdzist.

 

Apelsīnu–ingvera ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 3 lielas apelsīnas
  • 1 tējk. svaiga rīvēta ingvera (vai ½ tējk. maltā)
  • 150–200 g cukura
  • 50 ml ūdens
  • ½ citrons (sula)

Pagatavošana:

  • Nomizo apelsīnus, mīkstumu sagriez gabaliņos. Miziņu var pievienot nelielu gabaliņu, ja patīk rūgtenāka garša.
  • Katlā liec apelsīnus, ūdeni, ingveru.
  • Karsē 5–7 minūtes, līdz mīkstums sāk jukt.
  • Pievieno cukuru un citrona sulu.
  • Vāri 10–15 minūtes, līdz ievārījums sabiezē.
  • Karstu pildi burciņās.

 

  1. Apelsīnu sukādes šokolādē

Eleganta, bet vienkārša dāvana. Smalkas apelsīnu miziņu strēmelītes, samērktas šokolādē, vienmēr izskatās svinīgi un izteiksmīgi garšo.

Sastāvdaļas:

  • 2–3 lielas apelsīnas
  • 200 g cukura
  • 200 ml ūdens
  • 100 g tumšās šokolādes (vai piena šokolādes – pēc gaumes)

Pagatavošana:

Apelsīnu mizas sagatavošana

  • Nomazgā apelsīnus.
  • Ar asu nazi nogriež mizu strēmelēs (platums ~0,5–1 cm).
  • Ieliec mizas nelielā katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāri, pēc tam ūdeni nolej.
  • Atkārto vēl 2 reizes — tas noņem rūgtumu.

Mizu vārīšana sīrupā

  • Katlā ieber cukuru un pielej ūdeni.
  • Uzsildi līdz burbuļošanai, samaisi, lai cukurs izkūst.
  • Ieliec apelsīna mizas un vāri 20–30 minūtes uz mazas uguns, līdz tās kļūst caurspīdīgas un mīkstas.
  • Ar pinceti vai dakšiņu izņem mizas uz restītes vai cepampapīra un ļauj pilnībā nožūt 4–6 stundas (vai pa nakti).

Pārklāšana ar šokolādi

  • Izkausē šokolādi ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī (īsos intervālos, maisot).
  • Iemērc katru miziņas strēmeli šokolādē pilnībā vai tikai līdz pusei.
  • Liec uz cepampapīra un ļauj sacietēt (istabas temperatūrā vai ledusskapī).

 

  1. Paštaisīta čili eļļa

Garšīga, aromātiska un sulīgi sarkana — čili eļļa uzrunā ikvienu, kam patīk pikantums.
Labi der picām, makaronu ēdieniem un ceptiem dārzeņiem.

Sastāvdaļas:

  • 250 ml neitrālas eļļas
    (rapšu, saulespuķu vai zemesriekstu eļļa)
  • 2–3 ēdk. kaltētu čili pārslu
  • 1 tējk. cukura (pēc izvēles, padziļina garšu)
  • 1 tējk. sāls
  • 2 ķiploka daiviņas (nav obligāti, bet lieliski garšo)
  • ½ tējk. smoked paprika vai parastās paprikas (pēc izvēles)

Pagatavošana:

  • Karstumizturīgā bļodiņā ieber: Čili pārslas, Sāli, Cukuru, Papriku (ja izmanto), Plānas ķiploka šķelītes (ja gribi ķiploku versiju).
  • Katliņā ielej eļļu.
  • Lēnām sildi līdz ~120–130°C. Ja nav termometra: kad eļļā iemests koka karotes gals veido mazas burbulītes — ir gatava. Nesildi līdz dūmošanai — tad garša kļūst rūgta.
  • Uzmanīgi lej karsto eļļu pa tiešo uz čili pārslām. Notiks viegla čurkstēšana — tas ir normāli.
  • Pilnībā atdzesē.
  • Kad eļļa atdzisusi, pārlej to tīrā burciņā.
  • Glabā istabas temperatūrā 2–3 mēnešus.
  • Ja pievienots svaigs ķiploks — labāk glabāt ledusskapī un izlietot 2–3 nedēļu laikā.

 

  1. Brūnais cukurs ar vaniļu

Ļoti aromātisks cukurs, ko viegli pagatavot: brūnais cukurs + vaniļas pāksts. Lieliska mazā dāvana pie tējas komplekta. Šis maisījums lieliski der kafijai, putrām, pankūkām, cepumiem, ābolu desertiem.

Sastāvdaļas:

  • 200 g brūnais cukurs (mīkstais vai parastais)
  • 1 vaniļas pāksts
    vai 1–2 tējk. dabīgais vaniļas pulveris
    vai 1 tējk. vaniļas pasta

Pagatavošana (ar vaniļas pāksti):

  • Pāksti pārgriez gareniski un ar nazi izņem sēkliņas.
  • Sajauc sēkliņas ar brūno cukuru.
  • Sausu pāksts gabaliņu pārgriez uz pusēm un iemaisi cukurā – tas ar laiku piešķirs vēl dziļāku aromātu.
  • Pārliec burciņā, aizskrūvē un ļauj nostāvēties 2–3 dienas.

Pagatavošana (ar vaniļas pulveri vai pastu):

  • Sajauc brūno cukuru ar vaniļas pulveri vai pastu.
  • Ievieto burciņā. Pulveris aromātu piešķir uzreiz.

 

  1. Cepumu maisījums burkā

Burkā kārtainā secībā saliec visas sausās sastāvdaļas cepumiem.
Pievieno etiķeti: “Pievieno 1 olu un 100 g sviesta”.

Sastāvdaļas slāņiem burkā (burka 750ml):

  • 150 g kviešu miltu
  • ½ tējk. sodas
  • šķipsna sāls (sajauc kopā traukā, tad liec burkā)
  • 80 g baltā cukura
  • 80 g brūnā cukura
  • 80–100 g šokolādes gabaliņu (piem., tumšā vai piena)

Pēc izvēles:
– 30 g kakao pulvera (daļai miltu vietā)
– 30 g sasmalcinātu riekstu
– 20 g šokolādes skaidiņu dekoram augšā

Slāņus liec stingri sapresējot, lai tie vizuāli veidojas skaisti.

Dāvanai pievieno klāt etiķeti ar norādēm cepējam (ideālā gadījumā ar roku rakstīta pamācība):

Lai pagatavotu cepumus, pievieno:

  • 100 g izkausēta sviesta
  • 1 lielu olu
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta (pēc izvēles)

Pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
  • Bļodā sajauc olu, sviestu un vaniļu.
  • Pievieno burkas saturu un samaisi līdz viendabīgai mīklai.
  • Ar karoti veido nelielas bumbiņas un liec uz plāts.
  • Cep 10–12 min, līdz maliņas viegli zeltainas.

 

  1. Mājas granola Ziemassvētku stilā

Liec dekoratīvā maisiņā vai stikla burkā. Veselīgi un iedvesmojoši.

Sastāvdaļas (aptuveni 6 porcijām / dāvanu burciņām):

  • 3 glāzes auzu pārslu
  • 1 glāze riekstu (piemēram, mandeles, valrieksti, lazdu rieksti), rupji sagrieztu
  • ½ glāze medus
  • ¼ glāze kokosriekstu eļļas vai augu eļļas
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • ¼ tējkarotes muskatrieksta (pēc izvēles)
  • ½ glāze žāvētu dzērveņu
  • ¼ glāze sēklu (ķirbju, saulespuķu) – pēc izvēles

Pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 °C.
  • Lielā bļodā sajauc auzas, riekstus, kanēli un muskatriekstu.
  • Mazā katliņā uzkarsē medu un eļļu, līdz tie labi sajaucas.
  • Pārlej siltu medus-eļļas maisījumu pāri sausiem produktiem un labi samaisi, lai viss pārklātos.
  • Izklāj maisījumu uz cepešpannas ar cepamo papīru un cep 20–25 minūtes, ik pa 10 minūtēm apmaisot, līdz granola kļūst zeltaini brūna.
  • Kad atdzisis, iemaisi žāvētas dzērvenes un sēklas.
  • Iepako skaistās burciņās vai dāvanu maisiņos, pievieno svētku lentīti un etiķeti.

 

  1. Sālītā karamele burciņā

Mīksta, krēmīga un universāla — izmantojama pankūkām, desertiem, kafijā vai kā našķis vien.

Sastāvdaļas (aptuveni 1 vidējai burciņai):

  • 200 g cukura
  • 90 g sviesta, istabas temperatūrā, sagriezta gabaliņos
  • 120 ml saldo krējuma
  • ½ tējkarotes jūras sāls

Pagatavošana:

  • Vidējā katlā uz vidējas uguns izkausē cukuru, ik pa brīdim maisot, līdz tas kļūst dzintara krāsas.
  • Kad cukurs izkusis, uzmanīgi pievieno sviestu, maisot līdz viendabīgai masai. Sviests var uzvārīties, tāpēc uzmanies – būs karsts!
  • Lēnām ielej saldo krējumu, turpinot maisīt. Masa sāk putot, tas ir normāli.
  • Kad viss sajaucies, uzliec jūras sāli un maisi, līdz karamele ir gluda un vienmērīga.
  • Atdzesē dažas minūtes un pārlej sterilizētā burciņā.
  • Kad atdzisis līdz istabas temperatūrai, aizvāko un, ja vēlies, dekorē ar mazu svētku lentīti.

 

Padomi iesaiņošanai

  • Izmanto stikla burciņas, metāla kārbiņas vai pergamenta maisiņus.
  • Lieto linu auklu un etiķetes ar nelielu pamācību.
  • Pievieno īsu, sirsnīgu novēlējumu — dāvana kļūs personiskāka.