Starptautiskā šokolādes diena


Sveiciens visiem šokolādes mīļotājiem!

Vai zināji, ka šokolādei ir ne viens vien svētku datums? Starptautiskā šokolādes diena tiek svinēta dažādās formās un datumos — piemēram, 7. jūlijā,  13. septembrī,  28. oktobrī, bet šādam gardumam svētku datumu nevar būt par daudz, vai ne? Par godu šiem svētkiem rakstā ir apkopoti fakti par šokolādi un tās vēsturi, par to kā izvēlēties kvalitatīvu kakao un kas ir popularitāti ieguvušais ceremoniālais kakao. Un kā gan var būt svētki bez garšīgām, šokolādīgām receptēm -  https://www.cepu.lv/receptes/deserti

 

Fakti par šokolādi

  1. Šokolāde ir vairāk kā 3000 gadu sena, un senie maiji un acteki to lietoja kā dzērienu, ko bieži baudīja rituālos, kā arī kā vispārēju ārstniecības līdzekli – no galvassāpēm līdz gremošanas problēmām. Tas tika uzskatīts par dievu dāvanu, dzīvības un spēka avotu.
  2. Gan acteki, gan citi senie tautu medicīnas praktizētāji ticēja, ka kakao stimulē ķermeni un libido – šokolāde tika uzskatīta par dabisku afrodiziaku.
  3. Maiji uzskatīja, ka kakao dzēriens var pacelt garastāvokli un uzlabot garīgo spēku. To bieži deva karotājiem pirms cīņas vai priesteriem pirms rituāliem.
  4. Senie acteki lietoja kakao pupiņas kā valūtu – jā, ar šokolādi varēja “samaksāt”!
  5. Šokolāde satur feniletilamīnu – vielu, kas smadzenēs veicina labsajūtu un… var tevi padarīt nedaudz iemīlējušos!
  6. Tumšā šokolāde ir labāks antioksidantu avots nekā augļi (āboli vai vīnogas). Tikai atceries – viss ar mēru!
  7. Pasaulē visvairāk šokolādes patērē Šveice – viņi gadā apēd vidēji ap 11 kg šokolādes uz vienu cilvēku.
  8. Šokolāde satur teobromīnu, kas stimulē sirdi un smadzenes, bet tas ir toksisks suņiem un kaķiem, tāpēc neļaujiet saviem mājdzīvniekiem to ēst!
  9. Ir pierādīts, ka tumšā šokolāde var uzlabot koncentrēšanos un atmiņu – ideāli, ja strādā pie radoša projekta!
  10. Baltā šokolāde īsti nav “šokolāde”, jo to veido kakao sviests, cukurs un piens, bet tajā nav kakao masas. Tāpēc tehniski tā ne vienmēr tiek uzskatīta par īstu šokolādi.

 

Šeit ir praktiski padomi, kā izvēlēties kvalitatīvu kakao pulveri veikalā, lai iegūtu īstu aromātu un labu veselības vērtību:

1) Pārbaudi sastāvu

  • Kvalitatīvam kakao jābūt 100% kakao pulverim – bez cukura, piena pulvera vai aizpildītājiem.
  • Izvairies no “kakao maisījumiem” ar piedevām, ja mērķis ir īsta, rūgtena šokolādes garša vai veselīga dzēriena pagatavošana

2) Skaties uz krāsu

  • Tumši brūns līdz tumši brūni sarkans tonis liecina par kvalitatīvu kakao.
  • Pārāk gaišs kakao var nozīmēt, ka tas ir pārlieku apstrādāts vai satur daļu aizpildītāju.

3) Aromāts

  • Kvalitatīvs kakao smaržo intensīvi pēc šokolādes, riekstiem un nedaudz zemes aromāta.
  • Ja smarža ir vāja vai “ķīmiska”, tas bieži ir pazīme, ka kakao ir zemākas kvalitātes vai stipri rafinēts.

4) Atceries par alkaloīdu saturu

  • Mazāk rafinēts, “dabīgais” kakao saglabā antioksidantus un minerālvielas.
  • Dažiem veikalos piedāvātajiem “Dutched” (ar neitralizētu skābes daudzumu)  kakao pulveriem krāsa un garša ir maigāka, bet antioksidantu daudzums var būt mazāks.

5) Izmēģini putošanu

  • Labs kakao veido viendabīgu pastu ar nelielu putu slāni, kad sajauc to ar ūdeni.
  • Ja kakao graudaini “salūst” vai kļūst lipīgs, tas var būt pārstrādāts vai saturēt piedevas.

 

Ceremoniālais kakao - kas tas ir?

Pēdējā laikā popularitāti ieguvis vai atguvis ir Ceremoniālais kakao.  Tas parasti tiek izmantots, lai apzīmētu īpaši augstas kvalitātes kakao pastu vai kakao pupas, kas sagatavotas ļoti rūpīgi un tradicionālā stilā — un tiek lietotas ne tikai kā dzēriens, bet kā rituāls.

Svarīgākie raksturojumi:

  • Tas nav vienkārši šokolādes dzēriens vai tipisks kakao pulveris — tas ir kakao pastas veidā (vai cita minimāli apstrādāta veida) produkts, no pupas līdz pastai, saglabājot pēc iespējas vairāk no dabīgajām vielām.
  •  “Ceremoniālais” šeit nozīmē gan ražošanas procesa kvalitāti, gan lietošanas kontekstu — rituāls, meditācija, apzināta lietošana, ne tikai ikdienas baudīšana.

Izcelsme un kultūrvēsturiskais konteksts

  • Kakao jau sen tika uzskatīts par svētu vai rituālu pamatu kultūrās, piemēram, Maiju un Acteku civilizācijās.
  • Šajos kontekstos kakao dzēriens tika lietots ceremonijās — dzimšanas ritos, laulībās, kultiskos rituālos.
  • Mūsdienās “kakao ceremonijas” ir adaptētas arī mūsdienu rituālos — meditācijās, grupu sanākšanās reizēs, personīgajos nodomus veicinošos pasākumos.

Kā tas tiek sagatavots un lietots?

  • Parasti kakao pupas tiek fermentētas, žāvētas, viegli grauzdētas, tad maltas/grauzdētas un transformētas par pastu. Tas ļauj saglabāt gan kakao taukvielas (“kakao sviestu”), gan kakao cietvielas.
  • Lietošanas brīdī: kakao pastu izšķīdina karstā ūdenī vai augu pienā, kā dzērienu; ceremonijās bieži pievieno sāli, garšvielas, medu vai citas dabīgas sastāvdaļas, bet svarīga ir nodoma ielikšana — iedomāties, ko ar šo brīdi gribu sasniegt.
  • Ceremonijas laikā var būt vairāki elementi: grupu vai individuāla meditācija, elpošanas vingrinājumi, mūzika vai klusums, nodoma izteikšana.

Iespējamie ieguvumi un piesardzības momenti

Ieguvumi:

  • Kakao (īpaši mazāk apstrādātā stāvoklī) satur flavanolus, teobromīnu, citus fitoķīmiskos savienojumus, kas var veicināt labsajūtu, sirds-asinsvadu veselību u. c. (lai gan jāuzsver — ne visi apgalvojumi ir pilnībā zinātniski pārbaudīti).
  • Ceremonijas aspekts: psiholoģiski un garīgi tas var veicināt iekšēju apzināšanos, nodoma uzstādīšanu, emocionālu izpratni un grupas/savu rituālu pieredzi.

Piesardzības momenti:

  • Neskatoties uz vārdu “ceremoniālais”, tas nav psihoaktīvs līdzeklis tādā nozīmē, kā LSD vai citi apziņas mainītāji — dažkārt tiek pārspīlēts tā “transformējošais” efekts.
  • Ja esi jutīgs uz kofeīnu vai teobromīnu (kakao to satur), tad lielas devas var radīt stimulāciju, sirdsklauves vai citu diskomfortu.
  • Tā kā produkts var būt relatīvi intensīvs un bagāts, svarīgi izvēlēties augstas kvalitātes kakao, zināt ražošanas un izcelsmes kultūru, un lietot to ar apzinātu pieeju.

Ceremoniālais kakao ir vairāk nekā vienkārši labs kakao dzēriens — tas ir savienojums starp augstas kvalitātes kakao pastu, kultūrvēsturiskām tradīcijām un apzinātu lietošanas pieredzi. Ja to lieto ar nodomu, tas var kļūt par skaistu rituāla daļu, kas savieno ķermeni, prātu un emocijas. Tajā pašā laikā — jābūt reālistiskam attiecībā uz tā ietekmi un jāizvēlas kvalitatīvs produkts.